Site Meter REALITY CHALLENGED - Reality challenged anbefaler: Tegneserier

Reality challenged anbefaler: Tegneserier

Undertegnede er mer opptatt av husarbeid og kakebaking i dag enn av blogging, og gjør det derfor enkelt for seg selv: Jeg lager en liste over tegneserier som bør leses. En god del mennesker leser tegneserier, men altfor mange gjør det ikke. Selv var jeg så oppslukt av genrer en periode at jeg vurderte å skrive hovedoppgave om det, noe som hadde vært langt tøffere enn det emnet jeg til sist endte opp med.

1. Frank Miller: Batman, Daredevil, Sin City og Elektra. Frank Miller er en stor kunstner. Det å klare å fremstille Batman som en litt sliten og livslei superhelt er ikke annet enn en genistrek.

2. Joakim Pirinen: En tegneserieskaper jeg først ble kjent med gjennom den utmerkede publikasjonen Folk og røvere (Trondheims svar på Gateavisa, men med bedre kvalitet både artikelmessig og i layout-eksisterer desverre ikke lenger). Pirinen fremstiller en mørk mørk verden, med mye galgenhumor og finesse.

3. Lauzier: En ung manns bekjennelser var den første "voksne" tegneserien jeg leste, og som tenåring var det interessant å lese om en ung mislykket manns forsøk på å debutere seksuelt. Lauzier skriver mye om sex i ulike varianter, og har også bidratt med uttrykket "Sikken dejlig røv" fordi jeg har lest det meste av ham på dansk.

4. Jason: Første nordmann. Har et absurd blikk på verden som er både melankolsk og uhyre morsomt. Den eneste tegneren som har fått meg til å vri meg på gulvet av latter bare ved hjelp av tegninger av figurer med totalt uttrykksløse ansikter.

5. Joe Sacco: Palestine er en tegnet dokumentar fra de palestinske områdene. Den lærte meg utrolig mye, og er sjangeroverskridende på mer enn en måte. En politisk og viktig tegneserie.

6. Yslaire: Jeg var en stor fan av Sambre serien som er en storslått, dramatisk og romantisk tegneserie. Fantastiske tegnet og et utmerket eksempel på fransk tegneseriekunst. Desverre fikk jeg aldri lest ferdig de 10 delene  (eller hvor mange det endte opp med) fordi man sluttet å oversette heftene til dansk og jeg mangler franskkunnskapene som kreves for å komme videre.

7. Claire Brechter: En yndet tegneserieskaper av 68. generasjonen som lo godt av De frustrerte, en rekke serier hvor folk stort sett sitter i dype sofaer og filosoferer over livet. Hun har også kreert Når du bliver kvinne som på forbilledlig og komisk vis fremstiller de overgangsritene jenter må igjennom, feks å sette inn en tampong for første gang.

8. Christopher Nielsen: Jeg er glad i denne karen, selv om han verken er den flinkeste til å tegne eller til å fortelle historier. Har et fantastisk persongalleri hvor gutta fra Calcutta og de gale deltakerne på Blitz Tours er blant favorittene. Illustrasjonene til Jokke sine plater, som kom med hele serier i de gode gamle lp'tidene, har også klassikerstatus.

9. Mainstream franske serier: Jeg er veldig glad i Viggo, Spiralis, Sprint, Lucky Lucke, Astrix mm. Veldig underholdende og passer veldig godt med smågodt ved siden av.

10. Neil Gaiman: Dystert og fantasirikt. Sandman og døden forkledd som gothere. Avhengighetsskapende.

11. Marjane Satrapi: Har lagd Persepolis som er en selvbiografi over hennes oppvekst i Iran. Jeg har ikke lest den enda fordi jeg kjøpte den først i går, men jeg er sikker på at den er veldig bra og fortjener en plass her. Dessuten har jeg umåtelig lyst til å reise til Iran, men har ikke funnet noen som har den samme fasinasjonen for ferie uten alkohol med slør.

Kommentarer:
Postet av: Vaktmesterinnen

Herregud så deilig liste..:DViggo og Sprint! Daredevil og Sandman...sukk!Husker spesielt den stripen i Viggo der han bygger en labyrint av bøkene på forlagsbiblioteket..For ikke å glemme Måken...hahahahaha...:DNå fikk jeg forresten lyst å lete fram Alvefolket igjen..deilig serie det også..hmmm..*drømmesegvekk*

26.03.2006 @ 12:57
Postet av: O!

*nikker anerkjennende* en dame med god smak for tegneserier. Legger også selv på Charlie Christensen sin "Arne And" eller Arne Anka som den het opprinnelig på listen som nr 12. http://blog.chipit.no/ojsa/?p=45#more-45

26.03.2006 @ 13:33
URL: http://blog.chipit.no/ojsa/
Postet av: Saccarina

Jeg lærte mye av Bretechers "Når du bliver kvinne" :-)Vel, kanskje ikke egentlig, men det var utrolig morsomt.

26.03.2006 @ 14:21
URL: http://www.feitogferdig.blogspot.com/
Postet av: Brom

Finfin liste! :=)Kan jeg anbefale for eksempel:Bill Sienkiewicz - Elektra Assassin.Alan Moore / Dave Gibbons - Watchmen.Simon Bisley - Sláine, the Horned God (3 deler)Jeff Smith - Bone (serie)Antagelig en ganske "guttete" liste, men likevel. Kanskje du allerede har lest flere av dem :=)

26.03.2006 @ 15:16
URL: http://www.omelett.org/blog
Postet av: Skorpionkvinnen

Nå måtte jeg gå til bokhylla og finne frem mine Claire Bretecher-hefter! Jeg storkoste meg med De frustrerte i sin tid, men har også et annet utrolig morsomt av henne: "Monika - et rugebarns skæbne". Tror aldri det ble oversatt til norsk. Anbefales!!

26.03.2006 @ 16:28
URL: http://skorpionkvinnen.blogspot.com
Postet av: Nik Ergo

Alan Moore/David Lloyd - V for Vendetta. Anarkisme for nybegynnereAlan Moore/Steve Parkhouse - The Bojeffries Saga. Horrorkomedie for alle som har lest mer enn DraculaAlan Moore/Bill Scienkewicz - Brought to light. Kontroversielt om CIAs blodige historieAlan Moore/Brian Bolland - The Killing Joke. Batman og Jokeren møtes og Jokerens bakgrunn belyses.Grant Morrison/Dave McKean - Arkham Asylum. En vakker og dyp reise inn i Batmans psykeWarren Ellis - Hellblazer (spesielt Dangerous Habits). Magiker, kyniker, alkoholiker Garth Ennis/Steve Dillon - Preacher. Prest med vampyrkompisRalf König - Den følsomme mand og Pretty Baby. En heteroseksuell manns reise i homsenes fargerike verden.Ralf König - Dræberkondomet og Helt ind til benet. Königs homofile politidetektiv må løse to groteske saker Bill Scienkewicz - Stray Toasters. Husholdningsapparatenes blodige hevnWill Eisner - alt, inkludert Spirit. Klassisk tegneseriekunst, oligatoriskEnki Bilal - Udødelighetens pris. Futurisme og egyptisk mytologiBare litt av de seriene jeg elsker.

26.03.2006 @ 16:44
URL: http://nikergo.weblogg.no
Postet av: L

Er det lov å vera så enkel og seie at "M" av Mads Eriksen er min favoritt? Hadde ein pause i tegneserielesinga frå eg var 12 til eg vart 20, og oppdaga Pondus. Frode Øverli fortener å nevnes her syns eg :)

27.03.2006 @ 10:27
URL: http://kvitveis.weblogg.no
Postet av: Tiram

Hugo Pratts serier.Og F'murrs "Statens stridsvogner tryner på krigsstien" og "Ullkorn"!Og mye av det som allerede er nevnt over:)

27.03.2006 @ 10:30
URL: http://tiram.org/blogg/
Postet av: elvis bling laden

Til "mainstream fransk" punktet, så føler jeg du mangler Gammelpot, men kanskje er det belgisk? Jeg føler uansett at han hører hjemme på den lista. Helt i samma gata som asterix og lucky luke, liksom.Forøvrig leste jeg Persepolis for et år siden kanskje, da toern kom, og jeg elsker den. Hvid jeg ikke hadde vært en mann, så trur jeg jaggu jeg skulle fellt en ørliten tåre på slutten av bind èn. Den minner litt om Mauz, hvis noen husker den (Art Spiegelman). Som er biografisk om holocaust og veldig bra og veldig trist. Sjølv er jeg veldig fan av amerikanske serier om dagen, type Warren Ellis Tratsmetropolitan. Det er en fabelaktig rotete og politisk science fiction, hvor helten er en pillenarkoman blanding av Michael Moore og Johnny Rotten. Og Fables, hvor Snøhvit, Heksa, Pinochio og alle de andre har blitt flyktninger fra eventyrland og forsøker å overleve i sin lille eventyr-ghetto i New York.

27.03.2006 @ 12:12
URL: http://gudbedre.blogspot.com
Postet av: Iversen

Jeg hadde aldri trodd jeg skulle følt meg barnslig i en prat om tegneserier, men jeg er enig med L.Maus er nydelig (misforstå meg rett), Elvis.

27.03.2006 @ 12:31
URL: http://iversen.weblogg.no
Postet av: Tiram

Ah, Maus seff'! Det minner meg på at jeg har noen huller i bokhyllene som bør fylles ...Note to self: Ikke kjøp tegneserier eller bøker du gjerne vil ha til kjæresten/samboeren -- du veit aldri hvor lenge de varer.

27.03.2006 @ 14:01
URL: http://tiram.org/blogg/
Postet av: Olerix og hans tapre Arendalitter

Må nok følge Iversen i denne saken og si at jeg plutselig føler meg lite belest og ganske barnslig. Til mine favoritter tilfører M (som rocker min bolle), Pondus, Opus (Outland, Bloom County, det er ca. samme sak) og Bone. Jeg har aldri lest så mye rettet mot voksne, vil kanskje ikke innse at jeg holder på å bli en. Opp igjennom barndommen har jeg lest min dose av Asterix, Lucky Luke og Sprint... ah, de deilige lørdagene hvor man ligger på sofaen i sola (skjult bak en tynn gardin) og leser tegneseriebøker mens man spiser rundstykker med nugatti... der har du kjært barndomsminne, der!

27.03.2006 @ 15:12
Postet av: Flaue Ole

Arg, dobbeltpost. Nei og nei og nei og nei.. men det var ikke min feil, den dumme nettsiden sa det var en feil, og den ville ikke vise den første posten før jeg la inn den andre. La oss håpe Leni er nådig og sletter den overflødige.

27.03.2006 @ 15:14
Postet av: Leni

Vaktmesterinnen: Måken er genial! Og han mafiabossen i en av sprintseriene som alltid har en regnsky over hodet!O!: Arne And burde defintivt vært på lista, men når jeg ser igjennom kommentarene her, ser jeg at det er det veldig mye annet som burde vært også. Så jeg tror jeg får spare dem til en evntuell ny liste :)Saccarina: Enig i at det var mest morsomt egentlig!Brom: Jeg innbiller meg at jeg har lest Elektra assiasin, men er ikke helt sikkert. Skal sjekke det ut :)Skropionkvinnen: Et rugebarns skæbne høres definitivt ut som en klassiker, får sjekke ut den også :)Nik ergo: Jeg har lest noe av det du setter opp, men ser at det er fler jeg burde lese. Will Eisner burde def ha vært med på lista, det er rett og slett utilgivelig. Og Ralf er rikitg morsom :)L: Med skam å melde i forhold til flere her, er jeg ikke så glad i Pondus. Jeg vet ikke helt hvorfor, men jeg syns vel rett og slett ikke det er spesielt morsomt.

27.03.2006 @ 15:59
URL: http://mihoe.weblogg.no
Postet av: Brom

Pondus har nok inntatt den gode gamle "traust avisstripe", slik Hårek, Pusur, Billy og alle de andre en gang gjorde.:=)

27.03.2006 @ 20:08
URL: http://www.omelett.org/blog
Postet av: Leni

Tiram: Ullkorn er genialt - absurd humor kan jeg like :)Elvis: Jeg lurer fryktelig på vorfor jeg glemte Maus- det er defintivt en klassiker av dimensjoner. Den er så sørgelig. Gammelpot har jeg ikke lest...hm - har jeg gått glipp av noe?Tiram: Det er flere enn deg som har gått i den kjæreste/samboerfella - jeg driver fremdeles på å fyller hullene i platesamlinga mi, og tegneseriene er et kapitel for seg selv - for det var noe min ex-samboer og jeg brukte å kjøpe sammen, og de ble igjen hos ham alle sammen. Grrrrr....Olerix: For det første har du jo en mengde eminente anbefalinger her, hvis du har lyst til å prøve deg på noe mer voksent. For det andre: Slike barndomsminner er de beste - jeg har fremdeles en tegneserie som lukter O-boy og trønderfår. Og selvsagt er jeg nådig :)Brom: Er avisstripeutgaven dårligere enn hefteutgaven? Iversen: Barnslig? He he...

28.03.2006 @ 00:58
URL: http://mihoe.weblogg.no
Postet av: Elvis Bling Laden

Jeg veit. Det er veldig mange ellers oppegående nordmenn som ikke har fått med seg gammelpot, men det er en veldig koselig serie som passer for barn og oppegående voksne. Hele serien er oversatt til dansk, og jeg oppdaga den sjølv i danmark, og har kjøpt med meg en bråta av dem på salg derifra. Gammelpot er en snill gubbe med en magisk vadsekk (dansk. ikke spør meg hvordan du ville sagt det på norsk) som han drar alle mulige greier han trenger ut av. Han blir alltid undervurdert, og redder alltid dagen tilslutt. Ikke vent deg noe revolusjonerende eller annderledes, det er supertrad, men det er veldig bra; på samme måte som Asterix.

28.03.2006 @ 03:31
URL: http://gudbedre.blogspot.com
Postet av: Tiram

Leni, hvis du liker F'murr, burde du lese "Statens stridsvogner tryner på krigsstien" hvis du finner den. Det er F'murrs "take" på krigen i Afganistan -- morsomt, absurd og t.o.m. litt nyaktuelt ...!~ belelomm

28.03.2006 @ 08:59
URL: http://tiram.org/blogg/
Postet av: delirium~

Ellers vil jeg på det sterkeste tilbakevise at Bone er noen "gutteserie". Så kan jeg selvsagt anbefale "Strangers in Paradise" samt at jeg har en forkjærlighet for "Lucifer" (Sandman spinoff) og "Preacher". Har du ellers fått kjøpt "V for Vendetta" enda? Det er viktig å lese den snart slik at tegneserien ikke blir ødelagt av filmen ;o)

28.03.2006 @ 15:46
Postet av: Brom

Leni: Nei, ikke på den måten; jeg syns bare at Pondus nå ikke lenger gjør så mye av seg, det er bare blitt "greit", man leser det av vane (dette gjelder meg da - snubler jeg over en stripe så leser jeg den). Selvsagt er det "bra" på den måten Pondus er bra på, men selv har jeg mista litt interessen.:=)

28.03.2006 @ 16:36
URL: http://www.omelett.org/blog
Postet av: Leni

Tiram: Statens stridsvogner skal snarest sjekkes ut, tror faktisk jeg skal stikke innom Spøk og spenning i morgen den dag...delirium: Jeg tror vi har ganske lik smak i tegneserier, så Bone tror jeg også jeg skal gå til innkjøp av :) V for vendetta har jeg ikke tatt meg råd til enda...prioriterte Persepolis. Men filmen skal jeg ihvertfall ikke se før jeg har lest den!Brom: Jeg har vel egentlig aldri vært så intressert i Pondus i utgangspunktet, og det har vel vært opprettholdt av stripene i Dagbladet. Jeg leser Rocky, men skrifta har blitt så liten i det siste, så kanskje jeg trenger nye linser.

29.03.2006 @ 00:38
URL: http://mihoe.weblogg.no
Postet av: Tiram

Bone er glimrende, og definitivt ikke guttete:)Brom: Skjønner godt hva du meiner med Pondus, stripa har "satt seg" litt, etter hvert. Jeg kjøper fortsatt bladet når det kommer, men nå er det meir fordi jeg synes "M" er hysterisk -- kongegeek:D

29.03.2006 @ 07:02
URL: http://tiram.org/blogg/
Postet av: Brom

Bone er ikke guttete nei - jeg sa jo at det _antakelig_ var det, basert på de andre seriene jeg nevnte, ikke Bone (ro, ro..) Eller, ok, jeg tok feil! :=DOutland selger hele serien, samla i ett bind, for litt oppunder 400 spenn.Når det gjelder Rocky: Det er for meg en serie som ikke akkurat er en tegneserie, om man skjønner... det er så mye tekst, i bilder som ikke tilføyer teksten noe spesielt, at det like greit kunne vært kun tekst. Jeg har all respekt for Kellerman, jeg liker tegningene hans, men "tegne-serie" er Rocky ikke (oj oj oj, nå er jeg ute på dypt vann!) Jeg skulle gjerne sett ham lage andre ting, kanskje en novelleserie, noe mer "fortellende".Det fins plenty av serier med mengdevis av tekst, men de er som regel akkompagnert av bilder som tar teksten det lille hakket videre.:=)

29.03.2006 @ 10:13
URL: http://www.omelett.org/blog
Postet av: delirium~

Jeg har den store Bone-boken og den er rett og slett brilliant. Hadde lånt av andre inntil da. Min Bone kjøpte jeg på nettet for rundt 300,- dog ;o) Og DET er billig det! Selv om 400,- ikke akkurat er noe å kimse av.

29.03.2006 @ 16:17
Postet av: Atheos

Er det Lauzier som har tegnet "Rotteracet" også?Endel av dei samme seriane som har prega min oppvekst.....sikkert derfor eg er så sær....Har også falt for Cat Claw og Modesty Blaise...

06.04.2006 @ 12:09
URL: http://www.corscorpii.net

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/995317