Site Meter REALITY CHALLENGED - Reality challenged anbefaler: Tegneserier

Reality challenged anbefaler: Tegneserier

Undertegnede er mer opptatt av husarbeid og kakebaking i dag enn av blogging, og gjør det derfor enkelt for seg selv: Jeg lager en liste over tegneserier som bør leses. En god del mennesker leser tegneserier, men altfor mange gjør det ikke. Selv var jeg så oppslukt av genrer en periode at jeg vurderte å skrive hovedoppgave om det, noe som hadde vært langt tøffere enn det emnet jeg til sist endte opp med.

1. Frank Miller: Batman, Daredevil, Sin City og Elektra. Frank Miller er en stor kunstner. Det å klare å fremstille Batman som en litt sliten og livslei superhelt er ikke annet enn en genistrek.

2. Joakim Pirinen: En tegneserieskaper jeg først ble kjent med gjennom den utmerkede publikasjonen Folk og røvere (Trondheims svar på Gateavisa, men med bedre kvalitet både artikelmessig og i layout-eksisterer desverre ikke lenger). Pirinen fremstiller en mørk mørk verden, med mye galgenhumor og finesse.

3. Lauzier: En ung manns bekjennelser var den første "voksne" tegneserien jeg leste, og som tenåring var det interessant å lese om en ung mislykket manns forsøk på å debutere seksuelt. Lauzier skriver mye om sex i ulike varianter, og har også bidratt med uttrykket "Sikken dejlig røv" fordi jeg har lest det meste av ham på dansk.

4. Jason: Første nordmann. Har et absurd blikk på verden som er både melankolsk og uhyre morsomt. Den eneste tegneren som har fått meg til å vri meg på gulvet av latter bare ved hjelp av tegninger av figurer med totalt uttrykksløse ansikter.

5. Joe Sacco: Palestine er en tegnet dokumentar fra de palestinske områdene. Den lærte meg utrolig mye, og er sjangeroverskridende på mer enn en måte. En politisk og viktig tegneserie.

6. Yslaire: Jeg var en stor fan av Sambre serien som er en storslått, dramatisk og romantisk tegneserie. Fantastiske tegnet og et utmerket eksempel på fransk tegneseriekunst. Desverre fikk jeg aldri lest ferdig de 10 delene  (eller hvor mange det endte opp med) fordi man sluttet å oversette heftene til dansk og jeg mangler franskkunnskapene som kreves for å komme videre.

7. Claire Brechter: En yndet tegneserieskaper av 68. generasjonen som lo godt av De frustrerte, en rekke serier hvor folk stort sett sitter i dype sofaer og filosoferer over livet. Hun har også kreert Når du bliver kvinne som på forbilledlig og komisk vis fremstiller de overgangsritene jenter må igjennom, feks å sette inn en tampong for første gang.

8. Christopher Nielsen: Jeg er glad i denne karen, selv om han verken er den flinkeste til å tegne eller til å fortelle historier. Har et fantastisk persongalleri hvor gutta fra Calcutta og de gale deltakerne på Blitz Tours er blant favorittene. Illustrasjonene til Jokke sine plater, som kom med hele serier i de gode gamle lp'tidene, har også klassikerstatus.

9. Mainstream franske serier: Jeg er veldig glad i Viggo, Spiralis, Sprint, Lucky Lucke, Astrix mm. Veldig underholdende og passer veldig godt med smågodt ved siden av.

10. Neil Gaiman: Dystert og fantasirikt. Sandman og døden forkledd som gothere. Avhengighetsskapende.

11. Marjane Satrapi: Har lagd Persepolis som er en selvbiografi over hennes oppvekst i Iran. Jeg har ikke lest den enda fordi jeg kjøpte den først i går, men jeg er sikker på at den er veldig bra og fortjener en plass her. Dessuten har jeg umåtelig lyst til å reise til Iran, men har ikke funnet noen som har den samme fasinasjonen for ferie uten alkohol med slør.

Kommentarer:
Postet av: Vaktmesterinnen

Herregud s deilig liste..:DViggo og Sprint! Daredevil og Sandman...sukk!Husker spesielt den stripen i Viggo der han bygger en labyrint av bkene p forlagsbiblioteket..For ikke glemme Mken...hahahahaha...:DN fikk jeg forresten lyst lete fram Alvefolket igjen..deilig serie det ogs..hmmm..*drmmesegvekk*

26.03.2006 @ 12:57
Postet av: O!

*nikker anerkjennende* en dame med god smak for tegneserier. Legger ogs selv p Charlie Christensen sin "Arne And" eller Arne Anka som den het opprinnelig p listen som nr 12. http://blog.chipit.no/ojsa/?p=45#more-45

26.03.2006 @ 13:33
URL: http://blog.chipit.no/ojsa/
Postet av: Saccarina

Jeg lrte mye av Bretechers "Nr du bliver kvinne" :-)Vel, kanskje ikke egentlig, men det var utrolig morsomt.

26.03.2006 @ 14:21
URL: http://www.feitogferdig.blogspot.com/
Postet av: Brom

Finfin liste! :=)Kan jeg anbefale for eksempel:Bill Sienkiewicz - Elektra Assassin.Alan Moore / Dave Gibbons - Watchmen.Simon Bisley - Sline, the Horned God (3 deler)Jeff Smith - Bone (serie)Antagelig en ganske "guttete" liste, men likevel. Kanskje du allerede har lest flere av dem :=)

26.03.2006 @ 15:16
URL: http://www.omelett.org/blog
Postet av: Skorpionkvinnen

N mtte jeg g til bokhylla og finne frem mine Claire Bretecher-hefter! Jeg storkoste meg med De frustrerte i sin tid, men har ogs et annet utrolig morsomt av henne: "Monika - et rugebarns skbne". Tror aldri det ble oversatt til norsk. Anbefales!!

26.03.2006 @ 16:28
URL: http://skorpionkvinnen.blogspot.com
Postet av: Nik Ergo

Alan Moore/David Lloyd - V for Vendetta. Anarkisme for nybegynnereAlan Moore/Steve Parkhouse - The Bojeffries Saga. Horrorkomedie for alle som har lest mer enn DraculaAlan Moore/Bill Scienkewicz - Brought to light. Kontroversielt om CIAs blodige historieAlan Moore/Brian Bolland - The Killing Joke. Batman og Jokeren mtes og Jokerens bakgrunn belyses.Grant Morrison/Dave McKean - Arkham Asylum. En vakker og dyp reise inn i Batmans psykeWarren Ellis - Hellblazer (spesielt Dangerous Habits). Magiker, kyniker, alkoholiker Garth Ennis/Steve Dillon - Preacher. Prest med vampyrkompisRalf Knig - Den flsomme mand og Pretty Baby. En heteroseksuell manns reise i homsenes fargerike verden.Ralf Knig - Drberkondomet og Helt ind til benet. Knigs homofile politidetektiv m lse to groteske saker Bill Scienkewicz - Stray Toasters. Husholdningsapparatenes blodige hevnWill Eisner - alt, inkludert Spirit. Klassisk tegneseriekunst, oligatoriskEnki Bilal - Uddelighetens pris. Futurisme og egyptisk mytologiBare litt av de seriene jeg elsker.

26.03.2006 @ 16:44
URL: http://nikergo.weblogg.no
Postet av: L

Er det lov vera s enkel og seie at "M" av Mads Eriksen er min favoritt? Hadde ein pause i tegneserielesinga fr eg var 12 til eg vart 20, og oppdaga Pondus. Frode verli fortener nevnes her syns eg :)

27.03.2006 @ 10:27
URL: http://kvitveis.weblogg.no
Postet av: Tiram

Hugo Pratts serier.Og F'murrs "Statens stridsvogner tryner p krigsstien" og "Ullkorn"!Og mye av det som allerede er nevnt over:)

27.03.2006 @ 10:30
URL: http://tiram.org/blogg/
Postet av: elvis bling laden

Til "mainstream fransk" punktet, s fler jeg du mangler Gammelpot, men kanskje er det belgisk? Jeg fler uansett at han hrer hjemme p den lista. Helt i samma gata som asterix og lucky luke, liksom.Forvrig leste jeg Persepolis for et r siden kanskje, da toern kom, og jeg elsker den. Hvid jeg ikke hadde vrt en mann, s trur jeg jaggu jeg skulle fellt en rliten tre p slutten av bind n. Den minner litt om Mauz, hvis noen husker den (Art Spiegelman). Som er biografisk om holocaust og veldig bra og veldig trist. Sjlv er jeg veldig fan av amerikanske serier om dagen, type Warren Ellis Tratsmetropolitan. Det er en fabelaktig rotete og politisk science fiction, hvor helten er en pillenarkoman blanding av Michael Moore og Johnny Rotten. Og Fables, hvor Snhvit, Heksa, Pinochio og alle de andre har blitt flyktninger fra eventyrland og forsker overleve i sin lille eventyr-ghetto i New York.

27.03.2006 @ 12:12
URL: http://gudbedre.blogspot.com
Postet av: Iversen

Jeg hadde aldri trodd jeg skulle flt meg barnslig i en prat om tegneserier, men jeg er enig med L.Maus er nydelig (misforst meg rett), Elvis.

27.03.2006 @ 12:31
URL: http://iversen.weblogg.no
Postet av: Tiram

Ah, Maus seff'! Det minner meg p at jeg har noen huller i bokhyllene som br fylles ...Note to self: Ikke kjp tegneserier eller bker du gjerne vil ha til kjresten/samboeren -- du veit aldri hvor lenge de varer.

27.03.2006 @ 14:01
URL: http://tiram.org/blogg/
Postet av: Olerix og hans tapre Arendalitter

M nok flge Iversen i denne saken og si at jeg plutselig fler meg lite belest og ganske barnslig. Til mine favoritter tilfrer M (som rocker min bolle), Pondus, Opus (Outland, Bloom County, det er ca. samme sak) og Bone. Jeg har aldri lest s mye rettet mot voksne, vil kanskje ikke innse at jeg holder p bli en. Opp igjennom barndommen har jeg lest min dose av Asterix, Lucky Luke og Sprint... ah, de deilige lrdagene hvor man ligger p sofaen i sola (skjult bak en tynn gardin) og leser tegneseriebker mens man spiser rundstykker med nugatti... der har du kjrt barndomsminne, der!

27.03.2006 @ 15:12
Postet av: Flaue Ole

Arg, dobbeltpost. Nei og nei og nei og nei.. men det var ikke min feil, den dumme nettsiden sa det var en feil, og den ville ikke vise den frste posten fr jeg la inn den andre. La oss hpe Leni er ndig og sletter den overfldige.

27.03.2006 @ 15:14
Postet av: Leni

Vaktmesterinnen: Mken er genial! Og han mafiabossen i en av sprintseriene som alltid har en regnsky over hodet!O!: Arne And burde defintivt vrt p lista, men nr jeg ser igjennom kommentarene her, ser jeg at det er det veldig mye annet som burde vrt ogs. S jeg tror jeg fr spare dem til en evntuell ny liste :)Saccarina: Enig i at det var mest morsomt egentlig!Brom: Jeg innbiller meg at jeg har lest Elektra assiasin, men er ikke helt sikkert. Skal sjekke det ut :)Skropionkvinnen: Et rugebarns skbne hres definitivt ut som en klassiker, fr sjekke ut den ogs :)Nik ergo: Jeg har lest noe av det du setter opp, men ser at det er fler jeg burde lese. Will Eisner burde def ha vrt med p lista, det er rett og slett utilgivelig. Og Ralf er rikitg morsom :)L: Med skam melde i forhold til flere her, er jeg ikke s glad i Pondus. Jeg vet ikke helt hvorfor, men jeg syns vel rett og slett ikke det er spesielt morsomt.

27.03.2006 @ 15:59
URL: http://mihoe.weblogg.no
Postet av: Brom

Pondus har nok inntatt den gode gamle "traust avisstripe", slik Hrek, Pusur, Billy og alle de andre en gang gjorde.:=)

27.03.2006 @ 20:08
URL: http://www.omelett.org/blog
Postet av: Leni

Tiram: Ullkorn er genialt - absurd humor kan jeg like :)Elvis: Jeg lurer fryktelig p vorfor jeg glemte Maus- det er defintivt en klassiker av dimensjoner. Den er s srgelig. Gammelpot har jeg ikke lest...hm - har jeg gtt glipp av noe?Tiram: Det er flere enn deg som har gtt i den kjreste/samboerfella - jeg driver fremdeles p fyller hullene i platesamlinga mi, og tegneseriene er et kapitel for seg selv - for det var noe min ex-samboer og jeg brukte kjpe sammen, og de ble igjen hos ham alle sammen. Grrrrr....Olerix: For det frste har du jo en mengde eminente anbefalinger her, hvis du har lyst til prve deg p noe mer voksent. For det andre: Slike barndomsminner er de beste - jeg har fremdeles en tegneserie som lukter O-boy og trnderfr. Og selvsagt er jeg ndig :)Brom: Er avisstripeutgaven drligere enn hefteutgaven? Iversen: Barnslig? He he...

28.03.2006 @ 00:58
URL: http://mihoe.weblogg.no
Postet av: Elvis Bling Laden

Jeg veit. Det er veldig mange ellers oppegende nordmenn som ikke har ftt med seg gammelpot, men det er en veldig koselig serie som passer for barn og oppegende voksne. Hele serien er oversatt til dansk, og jeg oppdaga den sjlv i danmark, og har kjpt med meg en brta av dem p salg derifra. Gammelpot er en snill gubbe med en magisk vadsekk (dansk. ikke spr meg hvordan du ville sagt det p norsk) som han drar alle mulige greier han trenger ut av. Han blir alltid undervurdert, og redder alltid dagen tilslutt. Ikke vent deg noe revolusjonerende eller annderledes, det er supertrad, men det er veldig bra; p samme mte som Asterix.

28.03.2006 @ 03:31
URL: http://gudbedre.blogspot.com
Postet av: Tiram

Leni, hvis du liker F'murr, burde du lese "Statens stridsvogner tryner p krigsstien" hvis du finner den. Det er F'murrs "take" p krigen i Afganistan -- morsomt, absurd og t.o.m. litt nyaktuelt ...!~ belelomm

28.03.2006 @ 08:59
URL: http://tiram.org/blogg/
Postet av: delirium~

Ellers vil jeg p det sterkeste tilbakevise at Bone er noen "gutteserie". S kan jeg selvsagt anbefale "Strangers in Paradise" samt at jeg har en forkjrlighet for "Lucifer" (Sandman spinoff) og "Preacher". Har du ellers ftt kjpt "V for Vendetta" enda? Det er viktig lese den snart slik at tegneserien ikke blir delagt av filmen ;o)

28.03.2006 @ 15:46
Postet av: Brom

Leni: Nei, ikke p den mten; jeg syns bare at Pondus n ikke lenger gjr s mye av seg, det er bare blitt "greit", man leser det av vane (dette gjelder meg da - snubler jeg over en stripe s leser jeg den). Selvsagt er det "bra" p den mten Pondus er bra p, men selv har jeg mista litt interessen.:=)

28.03.2006 @ 16:36
URL: http://www.omelett.org/blog
Postet av: Leni

Tiram: Statens stridsvogner skal snarest sjekkes ut, tror faktisk jeg skal stikke innom Spk og spenning i morgen den dag...delirium: Jeg tror vi har ganske lik smak i tegneserier, s Bone tror jeg ogs jeg skal g til innkjp av :) V for vendetta har jeg ikke tatt meg rd til enda...prioriterte Persepolis. Men filmen skal jeg ihvertfall ikke se fr jeg har lest den!Brom: Jeg har vel egentlig aldri vrt s intressert i Pondus i utgangspunktet, og det har vel vrt opprettholdt av stripene i Dagbladet. Jeg leser Rocky, men skrifta har blitt s liten i det siste, s kanskje jeg trenger nye linser.

29.03.2006 @ 00:38
URL: http://mihoe.weblogg.no
Postet av: Tiram

Bone er glimrende, og definitivt ikke guttete:)Brom: Skjnner godt hva du meiner med Pondus, stripa har "satt seg" litt, etter hvert. Jeg kjper fortsatt bladet nr det kommer, men n er det meir fordi jeg synes "M" er hysterisk -- kongegeek:D

29.03.2006 @ 07:02
URL: http://tiram.org/blogg/
Postet av: Brom

Bone er ikke guttete nei - jeg sa jo at det _antakelig_ var det, basert p de andre seriene jeg nevnte, ikke Bone (ro, ro..) Eller, ok, jeg tok feil! :=DOutland selger hele serien, samla i ett bind, for litt oppunder 400 spenn.Nr det gjelder Rocky: Det er for meg en serie som ikke akkurat er en tegneserie, om man skjnner... det er s mye tekst, i bilder som ikke tilfyer teksten noe spesielt, at det like greit kunne vrt kun tekst. Jeg har all respekt for Kellerman, jeg liker tegningene hans, men "tegne-serie" er Rocky ikke (oj oj oj, n er jeg ute p dypt vann!) Jeg skulle gjerne sett ham lage andre ting, kanskje en novelleserie, noe mer "fortellende".Det fins plenty av serier med mengdevis av tekst, men de er som regel akkompagnert av bilder som tar teksten det lille hakket videre.:=)

29.03.2006 @ 10:13
URL: http://www.omelett.org/blog
Postet av: delirium~

Jeg har den store Bone-boken og den er rett og slett brilliant. Hadde lnt av andre inntil da. Min Bone kjpte jeg p nettet for rundt 300,- dog ;o) Og DET er billig det! Selv om 400,- ikke akkurat er noe kimse av.

29.03.2006 @ 16:17
Postet av: Atheos

Er det Lauzier som har tegnet "Rotteracet" ogs?Endel av dei samme seriane som har prega min oppvekst.....sikkert derfor eg er s sr....Har ogs falt for Cat Claw og Modesty Blaise...

06.04.2006 @ 12:09
URL: http://www.corscorpii.net

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/995317