Site Meter REALITY CHALLENGED - Fra idiot savant til kreativt geni

Fra idiot savant til kreativt geni

I mer politisk ukorrekte tider ble mennesker med eksepsjonelle egenskaper innenfor matematikk, musikk eller kunst omtalt som idiot savant, men i dag har en gått over til å benytte betegnelsen autistisk savant eller bare savant. De aller fleste savanter er autister, har Aspergers syndrom eller har skadet venstre pannelapp (hvis de er høyrehendte). Svensk tv (som tar sin rolle som folkeopplysere litt mer alvorlig enn Nrk) viste i går en dokumentar om fenomenet, som en del av serien "Resan in i hjärnan", og der ble vi presentert for Matt Savage, 13-åringen som spiller jazz på kjente klubber i New York og som lærte seg å spille piano i løpet av en eneste natt som 6-åring. Dessuten fikk vi se hvordan Stephen Wiltshire tegnet Roma med fullstendig presisjon og perfekt perspektiv etter å ha sett byen fra lufta i bare fire timer.

Disse savanteksemplene  hadde selvsagt fått følge av en rekke hjerneforskere og psykologer som uttalte seg om fenomenet, og det var svært overraskende å høre at en av disse forskerne omtale Aspergers syndrom som en form for begavelse og savanthjerner mer eller mindre som idealhjerner. Wisconsin Health Society mener slike evner er så interessante at de forsker på hvordan en kan fremprovosere lignende egenskaper hos ikke-autistiske mennesker ved hjelp av elektromagnetiske stimulans på riktig side av pannen. Vitenskapsmenneskene som uttalte seg mente slike eksepsjonelle evner følger av at disse menneskene bruker høyre hjernehalvdel (eller den venstre for venstrehendte) i langt større grad enn normalt, og at dette medfører at de er i stand til å se verden slik den virkelig er uten forstyrrelser fra tilvente måter å bearbeide synsinntrykk på.

Tidligere har jeg sett fremstillinger av fenomenet som i langt større grad har lagt vekt på de sosiale og psykologiske vanskene som går hånd i hånd med de aller fleste savant personligheter. Men den nyeste forskningen på fenomenet virket ikke så bekymret for det, det syntes som de mente at liv tilbrakt i ensomhet var en liten pris å betale for å kunne regne opp pi-desimaler i fem timer i strekk. Kim Peek, det virkelige mennesket som var inspirasjonen til Rain Man karakteren, er en mann som har memorert mer enn 12 000 bøker, og samtidig er en kløpper til å utføre kompliserte matematiske operasjoner kun ved hjelp av hodet. Men mannen er ikke i stand til å kle på seg selv, vaske seg, lage mat eller pusse tennene.

Men det mest overraskende i denne dokumentaren var at alle fagfolkene omtalte personer med savant egenskaper som kreative genier. Og det forundrer meg. En av de intervjuede forskerne omtalte kreativitet som en form for opprør mot det bestående, og jevnt over er de fleste savanter preget av det totalt motsatte. Å tegne en by med fotografisk presisjon inneholder ingen form for menneskelig fortolkning av bybildet, og inneholder derfor lite som kan betegnes som kreativt. Kim Peek har memorert disse bøkene, men er ikke i stand til å gi noen fortokninger av dem eller sette dem i noen ny sammenheng som kan si oss noe om hva det er å være menneske eller gi oss ny kunnskap. Hva er da denne lesningen verdt annet enn som et fascinerende fenomen?

Alle former for autisme medfører en viss avkoblethet i forhold til menneskelige relasjoner og følelser, og jeg vil påstå at mye kreativitet er knyttet til akkurat disse emosjonene, om så bare i form av en ærgjerrig drivkraft i forhold til å motbevise professoren din. Å kunne telefonkatalogen på rams tyder mer på et behov for å forholde seg til det gitte og det konkrete enn fri tenkning. Når vitenskapsfolk omtaler dette som kreativ bruk av hjernen er det på tide å si stopp. Verden trenger ikke mer lagringskapasitet (til det har vi harddisker som tilsynelatende kan utvides i det uendelige og som ikke trenger hjelp til å kle på seg), vi trenger hjerner som er i stand til å bearbeide kunnskap og som evner å se utover det allerede gitte. 

Kommentarer:
Postet av: Undre

Flott skrevet![og pluss i margen for: "Svensk tv (som tar sin rolle som folkeopplysere litt mer alvorlig enn Nrk)(...)."]

22.05.2006 @ 23:56
Postet av: Hertugen av Lkka

Dette var bde interessant og informativt!Veldig enig i det du konkluderer med, ville aldri byttet inn sosiale egenskaper eller evnen til g p do alene (tenk det klarer jeg i en alder av 28) mot slike superevner. Det er tydelig at ingen kan ha alt selv om det kan virke snn p noen, det er s herlig rettferdig. Tommel opp til naturen og dens (relativt) jevne fordeling

23.05.2006 @ 02:58
Postet av:

Bra innlegg. Det skumlaste er at nokon meinar at eit liv i einsemd er ein liten pris betala for savante (det ordet har eg ikkje hyrt fr) eigenskapar. framprovosera liknande eigenskapar hj ikkje-autistar hyres heller ikkje lurt ut. Uansett kor god ein er til mla eller spela piano trur eg ikkje det kan vega opp for det at ein aldri vil oppn den same sosiale kontakten med andre som er vanleg. Av autistane eg kjenner er det ingen som har eksepsjonelle evner innan musikk, kunst eller matematikk, derimot er dei tidvis smerteleg klar over den sosiale ekskluderinga dei vert utsette for...

23.05.2006 @ 09:33
Postet av: Guri

Den siste kommentaren var fr meg. Men namnet forsvann d eg publiserte...

23.05.2006 @ 09:34
URL: http://raudstjerne.blogspot.com
Postet av: Jarle Petterson

God bloggpost. Interessant ogs, at de dyktigste kirurgene hevdes lide(?) av Aspergers, som gjr dem upvirkelig av forstyrrende pasientmedflelse og andre menneskelige svakheter, slik at de helt og holdent kan vie seg de tekniske aspektene ved the matters at hand, as it were.

23.05.2006 @ 09:56
URL: http://blogg.differendum.com/
Postet av: Leni

Undre: Takk! Og jeg syns faktisk at Nrk burde ta den rollen litt mer serist og slutte sende de bra programmene sine midt p natten :)Hertugen av Lkka: kunne g p do selv syns jeg faktisk trumfer det aller meste, jeg vil mye mye heller det enn kunne regne ut kvadratroten av alle tall i hodet! Og dessuten er det som oftes det sosiale livet som gjr livet bra leve :)Guri: Jeg har mtt mennesker som kan telefonkatalogen utenatt og de har fungert ekstremt drlig p alle andre mter. Autisme i ulike former kan jo vre veldig forskjellig fra person til person, men jevnt over har jeg vel ikke opplevd at de fler at livskvaliteten er den beste.Jarle Petterson: Takk. Og hvis kirurger lider av Aspergers forklarer det egentlig ganske mye ;)

23.05.2006 @ 10:32
URL: http://mihoe.weblogg.no
Postet av: Guri

Leni: Det var vel det eg eigentleg prvde sei...

23.05.2006 @ 10:49
URL: http://raudstjerne.blogspot.com
Postet av: Leni

Guri: He he...jeg vet - er litt trtt i dag :)

23.05.2006 @ 11:05
URL: http://mihoe.weblogg.no
Postet av: Vaktmesterinnen

Svensk og Dansk tv lager noen utrolig bra programmer, blant annet s jeg et veldig interessant program av danskene om rene jenteklubber for muslimer, som ga et mer nyansert blikk p muslimske jenters liv i moderne Danmark. Nrk ligger virkelig langt bak p dette omrdet, bortsett fra Migrapolis som faktisk er noe av det beste de lager pr. dags dato:)Veldig bra artikkel Mih!

23.05.2006 @ 12:11
Postet av: Leni

Vaktmesterinnen: Vi fr skru inn teven slik at vi bare fr inn svensk og dansk tv (da blir det bare svensk p meg), tenk s kloke vi ville blitt da! Nr det er sagt tror jeg kanskje jeg ville savnet en del trsj som tross alt er nesten livsndvendig.

23.05.2006 @ 14:31
URL: http://mihoe.weblogg.no
Postet av: Undre

Vaktmesterinnen: Ja, Danmarks Radio lager masse spennende dokumentarer, og jeg tror jeg s noe av det programmet du nevner, men gikk det ikke veldig sent p kvelden/natta?Jeg er virkelig enig i at Migrapolis er et kjempebra program (selv om de kan sies vre noe av et "solskinnsprogram", men det kan jo virkelig trenges for gi resten av mediebildet en motpol(!)). Dessuten er Urix et fremragende program (som jeg ser alt for sjelden).I Norge har NRK og TV2 per dags dato nesten fullt monopol p servere folk flest nyheter og informasjon. TV2 kan jeg tilgi (nesten) for at de er s tabloide, men jeg synes det er skummelt at NRK ogs har valgt legge seg p samma linja. NRK burde legge seg i selen for vre en tabloid motvekt mot VG/Dagbladet/TV2-samfunnet. Det m jo vre noe av vitsen med ha en lisensfinansiert kanal at de ikke skal hige kun etter seertall. Jeg vil pst at mye av mediesituasjonen pr dags dato er fordummende[!]. Debattprogrammene er lagt opp til provosere (misforsttt engasjement) s vel i NRK som hos reklamebror TV2, og gjr med det mer skade enn gagn i folkeopplysningens navn ved polarisere og sementere allerede eksisterende fordommer/meninger i stedet for utvide folks perspektiv p samfunnet. Takkforoppmerksomheten, tilbake til Aspergers...

23.05.2006 @ 14:33
Postet av: Guri

Leni: Bra det er fleire av oss.. :pPS: No forsvann namnet mitt og url'en medan eg sg p! Det skal vel ikkje gjera snn?

23.05.2006 @ 15:15
URL: http://raudstjerne.blogspot.com
Postet av: Vaktmesterinnen

Leni: ja jss, trsh m man ha!:DUndre: Det gikk fakta faen p nrk2 p dagtid tror jeg?Og URIX m man f med seg, s noe bra lager da NRK, bortsett fra at de gjemmer det bort med alt for obskure(bra ord)sendetider.:)

23.05.2006 @ 18:17
Postet av: Undre

VM: Hmmm... NRK har det med sende det meste to ganger, s det kan hende jeg s det p NRK1 natterstid (det er liksom da jeg ser p TV...).

23.05.2006 @ 19:06
Postet av: VM(i drlig norsk)

Men egenlig ser vi jo ikke p tv, vi er jo s opptatt med andre viktige ting? M ha ftt det med oss i vinduet p Elkjp eller noe slikt.

23.05.2006 @ 19:21
Postet av: Undre

Hh...

23.05.2006 @ 21:01
Postet av: Leni

Guri: Kommentarfeltet er enda en god grunn til flytte herfra :)Undre og Vaktmesterinnen: Nr ble egentlig dette en tv-debatt? Men jeg m si at Nrk sender den beste tv nr folk med vanlig arbeidstid helst br ligge i senga.

23.05.2006 @ 21:46
URL: http://mihoe.weblogg.no
Postet av: Undre

Leni: VikanmeromTVennomAspergers*beklager*.

24.05.2006 @ 11:53
Postet av: alirg

er enig i at det forst og lre seg det gitte ikke er "kreativt". meeeeeen, for kunne f noe genialt ut av kreativiteten m man kunne ta til seg informasjon i strst mulig grad, uten filtrere den etter hva vi tidligere har lrt er av betydning eller ikke. derfor kan det vre lurt noen ganger kaste p dr disse begrensningene vi har med tanke p hva vi har bestemmt er nyttig eller ei; det er nemmlig mindre sjangser for at vi skal oppdage nyttige sammenhenger nettopp fordi vi i stor grad flger allerede opptrkkede stier. du skal konsumere mye ubrukelig kunnskap fr du kan produsere ny nyttig kunnskap som igjen kan fre til nye nyttige ideer. s i seg selv er det ikke nyttig pugge telefonkatalogen, men hvis det kan kombineres med kreative, analytiske og skapende evner, og helst ogs med sosiale evner... da nrmer vi oss noe stort da :)

04.06.2006 @ 13:56
Postet av:

"REALITY CHALLENGED

A self-conscious space"

right

28.03.2007 @ 12:43

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1330233
Fra idiot savant til kreativt geni

I mer politisk ukorrekte tider ble mennesker med eksepsjonelle egenskaper innenfor matematikk, musikk eller kunst omtalt som idiot savant, men i dag har en gtt over til benytte betegnelsen autistisk savant eller bare savant. De aller fleste savant......

sonitus.org
22.05.2006 @ 23:50