Site Meter REALITY CHALLENGED - Hijab - forklart for barn

Hijab - forklart for barn

Minime og undertegnede havner stadig i nye teologiske og eksistensialistiske diskusjoner. Og den siste diskusjonen vi havnet i handlet om hijabbruk. Det var ikke akkurat noen nybegynnerdiskusjon for å si det slik, dvs den var et typisk eksempel på en diskusjon man er glad man kan ta når man har begynt å opparbeide seg en viss kompetanse på foreldreområdet.

Første gangen vi var i nærheten av en slik samtale forløp den utrolig greit. Da var hun to år og satt i vognen på vei til barnehagen. Mot oss på veien kom en kvinne ikledd en abaya med tilhørende niqab (se illustrasjon under). Jeg kunne se at synet ble funnet svært interessant der nede i trilla og da kvinnen hadde passert utbrøt hun gledesstrålende: "Hun hadde gjemt seg hun mamma!". Og jeg kunne egentlig bare bekrefte at det hadde hun jammen meg rett i. End of discussion.

Abaya med niqab
Men 8 år senere krever slike samtaler litt mer kunnskap og fintfølelse enn den gang. Minime fortalte om en ny jente som hadde begynt i klassen. Nysgjerrig som jeg er var jeg interessert i hvor hun kom fra, noe Minime på sedvanlig vis finner totalt uinteressant, og jeg derfor spurte om hun hadde glatt eller krøllet hår som et ledd i benyttet eliminasjonsmetode.

"Vanskelig å svare på egentlig, hun går alltid med sjal", svarte barnet.
"Ok. Tar hun aldri av seg sjalet da?", spurte mor.
"Kanskje når vi har gym, men jeg gidder ikke stå å glane. Og du trenger ikke spørre, jeg vet hvorfor hun går med det"
(hun er vant til sin mors mer belærende sider)
"Hvorfor gjør hun det da?"
(mor klarer ikke å la være å sjekke om avkommet har fulgt med i timen)
"Fordi hun er muslim vel...Men det er jo Zahra og Ehlam også, og de går ikke med slør, så det kan ikke være bare derfor. Hvorfor går egentlig noen muslimer med slør og noen ikke?"
"Det er fordi det er frivillig det, og så kommer det litt an på hvor en kommer fra. De fleste begynner heller ikke med det før de blir ungdommer eller voksne, men noen jenter vil gå med det fordi moren deres gjør det."
"Hm...men hvorfor vil noen av dem gå med slør hvis det er frivillig da?"
"Vel, det er vel fordi de har lyst til å vise at de er muslimer, og fordi de mener at muslimske kvinner ikke skal vise frem håret sitt."
"Hæ? Hva har håret med gud og sånn å gjøre da?"
(vantro ansiktsuttykk)
"Veel - det har kanskje mest med å gjøre at de ikke skal vise frem at de er kvinnelige"
"Men de er jo damer da. Det kan jo alle se selv om de har på seg slør. Og hvorfor skal de skjule det da? Hvorfor begynte de med det liksom?"
"Jeg tror det har noe med forholdet mellom kvinner og menn å gjøre. Det er noe med at menn ikke skal se på andre kvinner enn dem de er i familie med"
(mor begynner å bli litt svett)
"Hvorfor skal ikke mennene det da?"
"Det er fordi de ikke skal få lyst til å bli kjæreste med dem det, fordi sånne kjæresteting er litt strengere i Islam enn vi er vant med".
"Hæ? Det er jo helt snålt. En får jo ikke lyst til å bli kjæreste med noen bare fordi en ser håret deres vel"

(Gigantisk forklaringsproblem her siden vi ikke har kommet så langt i seksualopplysningen at jeg har forklart at en kan ha sex med folk uten å være kjærester, og at ett av hovedargumentet en del muslimske kvinner selv bruker for slørbruk er at dette motvirker seksuelle tilnærmelser)

"Vi som ikke er muslimer gjør kanskje ikke det. Men jeg lurer på om håret betyr noe annet for dem. Feks at håret blir sett på som ekstra vakkert eller noe?"
"Det syns jeg var en rar og ganske dårlig forklaring mamma!."
"Jeg klarer visst ikke å forklare det bedre tror jeg. Kanskje jeg skal spørre noen på jobben."
"Gjør det. Men nå begynner Tom & Jerry Mania på Cartoon så jeg stikker."

Ikke så gode forklaringer fra opphavet altså. Guds talerør på jorden har kommet meg til unnsetning før og hvis Gud har en kommunikasjonslinje med Allah kan hun kanskje forklare dette bedre? Inshallah!

Kommentarer:
Postet av: Lasse G. Dahl

Men nok en gang har Tom og Jerry kommet til unnsetning. Hvis det plutselig dukker opp en nobelpris i barneoppdragelse, br den fluksens sendes til Hanna & Barbera.

16.05.2006 @ 13:20
URL: http://www.lassedahl.com/
Postet av: Lise

Jeg synes du er veldig flink til svare p "hvorfor det"-sprsmlene. Og barn gjr at vi voksne tenker s det knaker. Hahahaha.Herlig innlegg!

16.05.2006 @ 14:52
URL: http://www.fetisj.no
Postet av: Puselur

Men jeg skjnner hvertfall hvor Spkelseskladden har ftt inspirasjon til antrekket fra :)

16.05.2006 @ 15:16
Postet av: Vaktmesterinnen

hahaha...s gode dere er..hrer og ser det for meg..;)

16.05.2006 @ 15:17
Postet av: Hertugen av Lkka

Puselur: Sier du at spkelseskladden er muslim? he he...

16.05.2006 @ 16:01
Postet av: Sexy Sadie

Jeg liker ikke den der hijjabbruken p ungene. voksne mennesker driter jeg i, men nr jeg ser unger ned i 9-12 rs alderen med skaut s m jeg innrmme at det knyter seg i magen p meg.

16.05.2006 @ 16:29
URL: http://www.ssbaby.blogspot.com
Postet av: Leni

Lasse: Tom og Jerry kan brukes til mye. Ettermiddagssoving feks :)Dessuten tror jeg barn lrer mye om sunn konfliktlsing ved se p det.Lise: Takk! Men av og til gr det over min forstand :)Puselur: Kanskje det var omvendt? Spkelseskladden er undervurdert som stilikon syns jeg.Vaktmesterinnen: He he - vi glimter til ;)Sexy Sadie: Jeg tror det stort sett er av eget valg smjenter gr med sjal, samt nr de skal i moskeen. I de tilfellene hvor de blir tvunget til bruke regner jeg med at de kommer fra ganske ekstreme muslimske hjem, og det aner meg at det er andre ting som er verre ved vokse opp i et slikt.

16.05.2006 @ 17:50
URL: http://mihoe.weblogg.no
Postet av: othilie

Hvis du skal vre riktig avansert og forklare hva den "ikke-religise" grunnen kan vre, s mener man at det i fr-islamsk tid var vanlig med sjal over hodet. Men ikke for alle. De fattige og litt mer lsaktige kvinner (kanskje ikke tidspunktet forklare hva det innebrer for Minime, eller vet det praktfulle barnet det allerede?) hadde ikke noe p hodet. Ved si at alle kvinner skulle g med slr oppndde man at alle kvinner s like ut og fikk like mye respekt. Den mindre kjente forklaringen. Akkurat som at man kan, hvis man vil delforklare forbudet mot svinekjtt med at det er et lite gunstig husdyr f p i trre regioner siden det spiser mye mat og ikke klarer seg selv men lever av menneskemat. Dette er "hyggelige" delforklaringer som ikke er s interessante for mange. Men jeg syntes at du klarte deg bra. Forvrig s skal menn ogs kle seg anstendig slik at de ikke fremkaller det annets kjnns oppmerksomhet p en kjnnslig mte og sl ned blikket nr de mter en kvinne, men det var/er? vanskelig "temme" menn nr det er de som har bukta og begge endene.

16.05.2006 @ 23:04
Postet av: Sus Scrofa

Jeg har grunnet litt p den mten en del ultraortodokse jdiske kvinner lser problemet p - ved dekke til hret (det som er igjen etter ha klippet seg kort) med parykk. Gjerne av ekte hodehr. P den ene siden er min reaksjon at herregud [sic], mulig dere klarer omg lovens bokstav, men hvorfor tror dere G*d har forbudt dere dette, og tror dere virkelig at H*n er s lettlurt? H? P den andre siden, hvis man frst er bokstavtro, s stiller man vel ikke sprsmlstegn ved H*rens uransakelige veier - og H*ren har forbudt det som H*n mtte ha funnet det ndvendig forby, og da adlyder man uten tolke. Punktum.(Forresten, det er ikke hva som helst av hrbedekke som er kosher, se http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/3714527.stm . Og der man brenner bker, vil man fr eller senere brenne menneskehr, var det ikke s?)Men hva angr hijab, s er det vel en minst like viktig funksjon i dekke halshuden. Alts srge for at utringningen ikke blir for dyp. Noe enhver rettroende abrahamitt m skjnne at dagens konfirmantluddere bryr seg alt for lite om. De eneste verdslige kvinner som gr inn for kle seg i utiltrekkende striesekker ute i det offentlige, er jo russen.- Sus Scrofa(meget urent dyr)

17.05.2006 @ 10:31
Postet av: elvis bling laden

Nei, du.. Alts, for det frste, s er Allah en av guds mange navn, i likhet med Jah, Jahve, Jehova og mange andre. Jeg trur det er 99 til sammen, jeg, men det er endel av dem som er tabu, s de kan jeg ikke skrive uten videre. (strengt tatt s er ALLE tabu, men jeg har jo som kjent visse spesialrettigheter)Ordet "Gud" er mer som en tittel regne. Hvorfor noen muslimer dekker hret? Det har ikke s mye med gud gjre. Det er noe dem har finni p sjlv. Det kan vre verdt minne p at vi alle kom til jorda i adams drakt (Eller Evas, da, for kvinnene). Derimot er det vel en del folk som fler at hijaben er et symbol for tilhrighet, og som fler et strre behov for bre den ettersom det moderne korstoget stiger fram (Gud fraskriver seg ethvert ansvar for det ogs!)Burkaen (som mineme observerer er " gjemme seg"), var opprinnelig en haremsuniform, og dermed et symbol p tilhrighet i de vere skikt. Deretter spredte det seg til hele (det Afganske) samfunnet og videre (til andre land) derifra. Forvrig kan gud bekrefte at hret til arabiske kvinner er annse som ekstra vakkert. Hu ser alt uansett, s for henne personlig er det ikke s viktig verken fra eller til.

18.05.2006 @ 17:30
URL: http://gudbedre.blogspot.com
Postet av: idapida

Jeg har en lignende versjon, men med barn p snart 2 r:Jeg sitter p en buss med poden. Denne lille mannen av menneskeslekten er litt for begavet i taleevnene enkelte ganger, i allefall om en regner hva som er best for mors rde kinn enkelte ganger. Uansett, inn p bussen kommer en dame med hvit Hijab, hvorp poden utbryter: " mamma, se! Der e Mummi!"Han setter s igang med synge mumisangen for full hals, mens mor hper damen i Hijab ikke vet hvem Mummitrollet er.

18.05.2006 @ 20:16
Postet av: RoniF,RoniF

Fioricet - is most usable tabblets... Do you know this?

23.12.2006 @ 03:29
Postet av: RoniF,RoniF

Fioricet - is most usable tabblets... Do you know this?

23.12.2006 @ 04:07
Postet av: ooalsx,ooalsx

Nice design:Buy Ultram [url=http://www.wvup.edu/pmilhoan/MFG_Discussion_disc1/00000056.htm?mess_id=buy-ultram]Buy Ultram[/url] Check these sites!

03.01.2007 @ 20:48
Postet av: ooalsx,ooalsx

Nice design:Buy Ultram [url=http://www.wvup.edu/pmilhoan/MFG_Discussion_disc1/00000056.htm?mess_id=buy-ultram]Buy Ultram[/url] Check these sites!

03.01.2007 @ 20:48
Postet av: ooalsx,ooalsx

Nice design:Buy Ultram [url=http://www.wvup.edu/pmilhoan/MFG_Discussion_disc1/00000056.htm?mess_id=buy-ultram]Buy Ultram[/url] Check these sites!

03.01.2007 @ 20:53
Postet av: wdlso,wdlso

ultram er [url=http://www.tamug.edu/marinepolicy/_discussion/00002400.htm?mess_id=ultram-er]ultram er[/url]

04.01.2007 @ 00:29
Postet av: Laosg,Laosg

buy ultram online [url=http://www.socwel.ku.edu/discussions/SW981/_disc1/000040f8.htm]buy ultram online[/url]

04.01.2007 @ 03:23
Postet av: Soros22e,Soros22e

butalbital fioricet [url=http://dtelunix.dtcc.edu/bmorrow/elc121/disc_frm.htm?mess_id=butalbital-fioricet]butalbital fioricet[/url]

04.01.2007 @ 11:04
Postet av: 38san22l,38san22l

fioricet order [url=http://www6.tltc.ttu.edu/cejda/_Module02summer02/000001e0.htm]fioricet order[/url]

04.01.2007 @ 15:16
Postet av: wwwmmmd,wwwmmmd

generic cialis price [url=http://www.bottesford.org.uk/New%20Site/_kbas/00000a08.htm]generic cialis price[/url]

04.01.2007 @ 19:31
Postet av: test272r,test272r

cialis levitra vs [url=http://www.philosophy.ccsu.edu/pclub/Discussion/000014d3.htm]cialis levitra vs[/url]

05.01.2007 @ 02:29
Postet av: aksolwai,aksolwai

paxil side effects [url=http://www.oiepmis.bia.edu/_disc2/000017d0.htm]paxil side effects[/url]

05.01.2007 @ 07:42
Postet av: ranols2i,ranols2i

paxil withdrawal [url=http://www.siena.edu/boswell/_disc10/00000261.htm]paxil withdrawal[/url]

05.01.2007 @ 13:55
Postet av: dasss2s,dasss2s

Buy soma [url=http://oak.ucc.nau.edu/lp77/_disc1/00001a8c.htm]Buy soma[/url]

05.01.2007 @ 22:09
Postet av: faas2u,faas2u

buy online soma [url=http://www6.tltc.ttu.edu/cejda/_Module02summer02/000001e5.htm]buy online soma[/url]

06.01.2007 @ 05:35
Postet av: haas2c,haas2c

Online Soma [url=http://www.philosophy.ccsu.edu/pclub/Discussion/000015ea.htm]Online Soma[/url]

06.01.2007 @ 12:02
Postet av: aaasw22d,aaasw22d

Cheap Soma [url=http://www.bottesford.org.uk/New%20Site/_kbas/00000a43.htm ]Cheap Soma[/url]

06.01.2007 @ 18:43
Postet av: aaasw22d,aaasw22d

Cheap Soma [url=http://www.bottesford.org.uk/New%20Site/_kbas/00000a43.htm ]Cheap Soma[/url]

06.01.2007 @ 18:43
Postet av: drees2r,drees2r

drug soma [url=http://www.wvup.edu/pmilhoan/MFG_Discussion_disc1/0000005a.htm]drug soma[/url]

07.01.2007 @ 02:17
Postet av: waaasdl,waaasdl

carisoprodol online [url=http://farmweb.jrc.cec.eu.int/CRELL/_kbas/000001bc.htm]carisoprodol online[/url]

07.01.2007 @ 07:31
Postet av: nyyyt3q,nyyyt3q

Carisoprodol 350 mg, Carisoprodol 350mg [url=http://facweb.cs.depaul.edu/mobeirne/_kbas/00000157.htm]Carisoprodol 350 mg, Carisoprodol 350mg[/url]

08.01.2007 @ 05:25
Postet av: nyyyt3q,nyyyt3q

Carisoprodol 350 mg, Carisoprodol 350mg [url=http://facweb.cs.depaul.edu/mobeirne/_kbas/00000157.htm]Carisoprodol 350 mg, Carisoprodol 350mg[/url]

08.01.2007 @ 05:25
Postet av: ss223t3n,ss223t3n

buy carisoprodol online [url=http://facweb.cs.depaul.edu/mobeirne/_kbas/00000159.htm]buy carisoprodol online[/url]

08.01.2007 @ 12:34
Postet av: bstjzxl jlocztqm

bktywnu kdpjtso bqwnhsu kiruo uyadnb xdorjbqta xbcpj

24.01.2007 @ 23:18
URL: http://www.lijshgu.rabytuj.com
Postet av: Best regards,Best regards

Check this:viagra

29.01.2007 @ 18:28
Postet av: Best regards,Best regards

Check this:cialis

29.01.2007 @ 18:28
Postet av: SanuyBaG

Find in WEB Ultram Thanks!

Postet av: Best regards,Best regards

Check this:horoscopo chino gratis lowest price order buy musica gratis stratovarius cheap

02.02.2007 @ 02:56
Postet av: Best regards,Best regards

Check this:[url=http://www.dreipage.de/userdaten/79068443/html/mujeres-desnudas-gratis.html]online no prescription culos gratis[/url] [url=http://www.dreipage.de/userdaten/79068443/html/musica-gratis-stratovarius.html]buy online no prescription horoscopo chino gratis[/url]

02.02.2007 @ 02:56
Postet av: Best regards,Best regards

Check this:order lowest price culos gratis order online lowest price office xp manuales free

03.02.2007 @ 03:15
Postet av: Best regards,Best regards

Check this:[url=http://www.dreipage.de/userdaten/79068443/html/office-xp-manuales-free-gratis.html]lowest price el telefono order[/url] [url=http://www.dreipage.de/userdaten/79068443/html/sexo-gratis.html]horoscopo chino gratis buy no prescription[/url]

03.02.2007 @ 03:15
Postet av: Best regards,Best regards

Check this:online cheap el telefono el telefono cheap buy

03.02.2007 @ 17:13
Postet av: Best regards,Best regards

Check this:[url=http://www.dreipage.de/userdaten/79068443/html/office-xp-manuales-free-gratis.html]order online el telefono discounts[/url] [url=http://www.dreipage.de/userdaten/79068443/html/sexo-gratis.html]gratis buy online lowest price[/url]

03.02.2007 @ 17:13
Postet av: Drug storecfg ,Drug storecfg

Look! Only now! Discounts! ,Look! Only now! Discounts! ,Look! Only now! Discounts! ,Look! Only now! Discounts!

12.02.2007 @ 12:48
Postet av: Drug storecfg ,Drug storecfg

Look! Only now! Discounts! ,Look! Only now! Discounts! ,Look! Only now! Discounts! ,Look! Only now! Discounts!

12.02.2007 @ 12:49
Postet av: Nude szm ,Nude szm

Good job and great design!,Good job and great design!,Good job and great design!,Good job and great design!

13.02.2007 @ 21:17
Postet av: Nude video jl,Nude video jl

Your know end news! What is this? Discounts!,Your know end news! What is this? Discounts!,Your know end news! What is this? Discounts!,Your know end news! What is this? Discounts!

14.02.2007 @ 08:03
Postet av: superbro

hi, you site best, thank you.

Postet av: Alfred,Alfred

Hi! Nice site!

22.02.2007 @ 09:57
Postet av: Bill

south l

23.02.2007 @ 22:21
Postet av: Clyde,Clyde

Really nice and interesting website. Thank you a lot! Please visit my homepage too:[@../doorway/blogspot/tr3.txt||10||p-11||3||

24.02.2007 @ 22:08
Postet av: Johnie,Johnie

I am very impressed how you can build webpages! Please also visit my site:

13.03.2007 @ 08:57
Postet av: Johnie,Johnie

I am very impressed how you can build webpages! Please also visit my site:

13.03.2007 @ 08:57
Postet av: Betty,Betty

One of the best locations I've come across lately!!! Definately a permanent bookmark! Would you please also visit my site?

[@../doorway/garrik/g3.txt||10||p-1||1||

14.03.2007 @ 17:03
Postet av: Blair,Blair

Really nice and interesting website. Thank you a lot!

22.03.2007 @ 06:50
Postet av:

Hello, Your site is great. Regards, Valintino Guxxi

04.05.2007 @ 03:10
Postet av: gonzolder,gonzolder

ja krevetko! Vsem sasat'!

09.05.2007 @ 01:54
Postet av: Axel

Good Work!

11.05.2007 @ 02:02
Postet av: aarst

higuys!What yourblog powered by?

12.05.2007 @ 15:49
Postet av: Mr.Blowjob

Hi guys! Cheak my home page plz... Have pleasure when open it??? I Think Yes! Becous this is BLOWJOB! It`s The Coolest and THE Biggest site about Blowjob! The Hotest babes take blowjob! Super sexy!!! Cheak this out and take it easy ;)

15.05.2007 @ 08:06
Postet av: Bush

Hello boys:

Best regards, inf1903

24.05.2007 @ 22:44

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1289150