Site Meter REALITY CHALLENGED - Ikke i mitt nabolag

Ikke i mitt nabolag

Like sikkert som at løvetann, pollenallergi og skolekorps dukker opp om våren kommer diskusjonene om hvor byens mest ulykksalige egentlig skal holde til. Egentlig er det ikke noen diskusjon om hvor de skal holde til engang, det dreier seg stort sett bare om erklæringer om hvor de ikke skal holde til. Hver vår og sommer bestemmer politikere og politi seg for at narkomane, prostituerte, lassaroner, fylliker og tiggere skal kjeppjages fra de områdene av byen hvor turistene kan finne på å oppholde seg. Og i vår har en diskusjon om agressivt kroppssalg i Karl Johan kommet samtidig med en diskusjon om hvor det nye sprøyterommet skal ligge.

Det er nemlig ingen som har lyst til å ha de nigerianske kvinnene, de slitneste rekeheroinistene, snifferne eller somaliske guttergjenger i sitt nærmiljø. Vi har ikke lyst til å se dem og "Nei -  vi har ikke lyst til å kjøpe kroppen din, hasj eller å gi fra oss noen småpenger."  Vi vil ikke at folk skal avruses, sette sprøyter eller ha et lavterskels botilbud på samme sted som vi oppholder oss. Men hvor skal de være da?

I trøste og bære sektoren benyttes ofte uttrykket "not in my backyard". Som gode sosialdemokrater er de fleste av oss enige om at vi må ta oss av de som har det vanskeligere enn oss selv, så lenge det skjer på den andre siden av byen. På vestkanten i Oslo oppstår det store naboprotester hver gang de skal få noe i bomiljøet sitt som de ikke liker, enten dette er en ambassade eller en metadonklinikk. På vestkanten har de mange spreke pensjonister og hjemmearbeidende kvinner som kan gjøre en innsats for å frede nærmiljøet for uønskede elementer. I sentrum skal de ikke være fordi næringsstanden ikke liker det og turistene skal forskånes for virkeligheten. Og hva handler dette i bunn og grunn om? Det handler om at vi ikke vil se dem. Disse menneskene er stort sett fullstendig harmløse, og å springe fra en person som har en lang ruskarriere krever ikke all verdens kondisjon.

Da platamiljøet ble jaget i forkant av sommeren 2004 merket de sentrumsnære bydelene dette godt. På Grünerløkka skole plukker de hver mandags morgen en vaskebøtte med sprøyter, og sommerstid trenger du ikke å bevege deg lenger ned enn mot Blå før du treffer på folk som sitter og injiserer. Eikamiljøet er stort sett overtatt av guttegjenger som skal selge deg dop på en relativt pågående måte. Plata var aldri et hyggelig sted, for en utenforstående var det derimot et utrolig trist sted. Men at folk lever slik er ikke mindre trist fordi vi ikke ser det. Forskjellen mellom tiden da plata var stedet hvor salg, kjøp og bruk av de tyngste stoffene og nå er at det samme foregår i bomiljøene til folk. Og i valget mellom å la turistene få et glimt av dette hvis de svinger feil ut av flytoget og at barn skal møte dette hver dag på skoleveien sin syns jeg faktisk det er ganske enkelt. Det Oslo bystyre fortalte oss da de oppløste plata var at turistenes velferd er viktigere enn trivsel og trygghet for oss som bor i denne byen.

Når et større og bedre sprøyterom nå skal åpnes kommer protestene fra Anker hotell som mener de er belastet nok fra før med Eikaklientellet, og nok en gang er det turistene som brukes som hovedargument. Det mest absurde i dette er at et sprøyterom jo faktisk bidrar til å fjerne det vi ikke vil se, nemlig folk som bedriver rusmisbruket sitt til offentlig beskuelse. En kan selvsagt diskutere om østsiden av byen fortjener nok et slikt tiltak, men kjenner jeg vestkantbeboerene rett ville et vedtak om å plassere sprøyterommet i deres retning ført til en langvarig utsettelse av tiltakets utvidelse. Og etablering av sprøyterommet er det første fornuftige narkopolitiske vedtaket Oslos politikere har gjort, og bør derfor møtes med velvilje og samarbeid fra byens borgere. Og om det er noe vi bare klarer å mobilisere på østkanten får det heller være med det.

Kommentarer:
Postet av: Knut Stian Olsen

For ikke å glemme området rundt og bak Deichmann... Vært der noengang? Der vasser du virkelig i brukt "styr" eller "hammer og spiker" som vi kaller det på fagspråket

15.05.2006 @ 23:46
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: Hertugen av Løkka

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article204436.ece

16.05.2006 @ 01:17
Postet av: elvis bling laden

Jeg foreslår at vi lager en fast ordning, siden miljøet blir jaga med jevne mellomrom uansett. Vi setter ned fire fem punkter i sentrum, plata, nedre carljohan, slottsparken selvfølgelig, kanskje spikersuppa.. okei, så kan man lage en mere formalisert turnèordning. Kanskje et slags junkie-løp? Knut stian olsen: jeg blei amorøs i ungdomstida, og vi klartra opp på det lille platået som står bak biblioteket; på den ene sida av den litt umotivert plasserte bua der, opp mot den katolske kjærka. Det var altså ikke noe passelig plass å kline. Der var det kilovis av brukt brukerutstyr. kjipt. Men altså, langt bedre enn en eller annen barnehage.

16.05.2006 @ 03:48
URL: http://gudbedre.blogspot.com
Postet av: Leni

Knut Stian Olsen: Jeg vet, og det er ille der. Men som Elvi sier under her, bedre enn i en barnehage. Datteren min stakk seg faktisk på en sprøyte da hun var 3 år i barnehagen, og det var en særdeles lite behagelig opplevelse.Hertugen av Løkka: Jeg har lest de undersøkelsene der, og det er relativt skummel lesning. Men med kombinasjonen norsk ruskultur, injisering og en katastorfal ruspolitikk lurer jeg veldig på hvordan det skal løses.Elvis: Junkie-løp kunne jo skjedd med alle 5-7 klassinger som publikum også kanskje? Så hadde vi fått den der avskrekkende virkningen. Når det gjelder brukerutstyr er jeg enig med deg, heller på steder hvor barn og unge ikke ferdes. Når en tenker på at feltpleien leverer ut 5000 sprøyter i Oslo pr dag og hvor kanskje 1/3 returneres sier det seg selv at det blir mange sprøyter på avveie. Men sprøytebokser er visst heller ikke noe alternativ i denne byen fordi det gir et inntrykk av legalitet. Krmf.

16.05.2006 @ 08:50
URL: http://mihoe.weblogg.no
Postet av: Lise

Merkelig. I Oslo har vi et bystyre som bruker sine ressurser på å administrere papirflytting, heller enn å ta vare på borgerne. Og med et vannvittig dårlig argument, å skjerme turister som ikke legger igjen noe penger her alikevel. Det er trist. Veldig trist. Vi burde heller laget et "klubbhus" hvor de kunne oppholdt seg og fått sprøyter, litt kjærlighet og varme. Det er ingen som ønsker å være rusmisbruker, og det er mange årsaker til at det skjer. Hva byen kan gjøre, er å gi de et verdig liv og litt respekt, og det er lang vei dit.Huff!

16.05.2006 @ 11:51
URL: http://www.fetisj.no
Postet av: Sexy Sadie

Det er så sprengt det der...

16.05.2006 @ 16:41
URL: http://www.ssbaby.blogspot.com
Postet av: VamPus

Jobber med denne problematikken (litt sånn på si) - dersom noen har noen gode forslag så er det bare å si fra.Ad. Anker - man kan jo godt legge sprøyterommet på Monticello, slik at ingen narkomane gidder å dra dit - eller legge det et sted som i hvertfall er i relativ nærheten av der de ferdes (+ i dette tilfellet - rett ved Oslo Legevakt..).

18.05.2006 @ 17:13
URL: http://vampus.blogspot.com

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1283133