Site Meter REALITY CHALLENGED - Dugnadsspøkelset er over oss

Dugnadsspøkelset er over oss

Når 17. mai nærmer seg skyller dugnadsånden over vårt ganske land. Det er helligbrøde for ethvert menneske med respekt for seg selv og landet ikke å ha nyspylte bakgårder og glitrende rene vinduer på nasjonaldagen. En lapp i postkassa forteller deg at nå er det bare å stille opp med godt humør og arbeidslyst, og bare dødsfall i den aller nærmeste familie er god nok grunn til ikke å stille.

DugnadGerhardsengenerasjonen elsker dugnad. Generasjon X-Y-Z derimot  - vi foretrekker å ha fritiden vår i fred til viktige ting som internettsurfing og tv-titting. Borettslaget mitt leker ikke dugnad. Vi blir innkalt tre dager på rad, og det er jeg sikker på er norsk rekord. Og jeg hater dugnad. For det første er jeg en generell latsabb. For det andre er jeg ikke så opptatt av at det ikke er mose inntill gårdsveggene eller at søppelkassa er så ren at du kan spise middagen din oppi den. Men når borettslagslederen, som har fått vervet på livstid tror jeg, stiller opp i den grå kjeledressen og en 20 siders lang oppgaveliste (det er ikke tull en gang) må jeg pent nødt til å dra meg ut av den behagelige sofaen min.  Borettslagslederen har bodd i gården min siden krigen og kan det der med dugnad. Dessuten vet han utmerket godt hvordan borettslaget kan spare mye penger på vedlikehold fremfor å la ting slites ned. Han er litt diktatorisk på det der og nekter å høre på den yngre generasjons ymting om at det kanskje hadde vært like greit å male takene i oppgangen hvert femte år fremfor å vaske dem to ganger i året.

VaskingOg vasking er det mye av i gården vår. Og vasking er Gerhardsengenerasjonen overbevist om er en typisk damejobb. Det vil si - jeg blir alltid plassert i vaskelaget av mer eller mindre fornøyde og smånynnende damer. Vi vasker tak, vegger, gulv og vinduer. Vi polerer gelender og lampeskjermene. Vi farer rundt som virvelvinder mens salmiakken river i nesa og gardintrappene svaier, men rent skal det bli og rent blir det. Jeg må innrømme at jeg er av den typen kvinne som foretrekker andre former for forefallende arbeid, feks beising og maling. Dvs arbeid som du ser varige resultater av. Har du malt en vegg står den der og er fin og flott i lang tid etterpå. Har du vasket et vindu kan du garantere at det kommer en fugl og driter på det etter to dager.

Men det er ikke mye opprør å spore blant oss damene. Vi vasker ufortrødent videre. I fjor grep imidlertid en mann vaskefilla, ikke uventet en av de yngre, og menget seg med østrogenjuntaen i grønnsåpetåken. Da grep borettslagslederen resolutt inn og fortalte ham at den der vaskinga klarte kvinnfolka utmerket godt alene. Men han holdt ut - antageligvis til allmenn humring (for ikke å si spott) blant kara med slipemaskinene og malingsspannene.

Nå skal det sies at jeg ikke er så tøff i trynet som jeg later som her. Jeg får utrolig dårlig samvittighet hvis jeg ikke stiller opp så det gjør jeg uansett hvor mye jeg misliker den slags arbeid. Og det er en bra ting med dugnad - nemlig kaffepausen. Da får vi saft, kaffe, og hjemmelagde vaffler med jordbærsyltetøy. Og så snakker vi med naboene våre. Det gjør vi ikke så ofte ellers - kanskje fordi vi ikke har så mye annet til felles enn at vi tilfeldigvis bor samme sted. Men naboer du kjenner litt kan være gode å ha, feks hvis du går tom for sukker, brekker nakken når du skifter en lyspære eller skulle finne på å dø mutters alene. Deltagelse på dugnad er med andre ord en slags investering mot at jeg skal bli spist opp av katten. Og det er en utrolig bra ting.

Kommentarer:
Postet av: delirium~

Så det at jeg skal på dugnad til torsdag er min forsikring mot at jeg ikke skal bli oppspist av skilpadden? Swell... ;)

09.05.2006 @ 13:38
Postet av: Leni

Garantert! Men er skillpadder kjøttetere?

09.05.2006 @ 14:21
URL: http://mihoe.weblogg.no
Postet av: Sexy Sadie

Å inneha sosial kapital blandt naboene er ikke så dumt.

09.05.2006 @ 14:27
URL: http://www.ssbaby.blogspot.com
Postet av: Iversen

Jeg vet det er helt galt av meg, men sitatet "Jeg må innrømme at jeg er av den typen kvinne som foretrekker andre former for forefallende arbeid, feks beising og maling." får meg til å fnise. Eller brøle av latter, da. Jeg er jo mann.

09.05.2006 @ 14:46
URL: http://iversen.weblogg.no
Postet av: Leni

Sexy Sadie: Defintivt ikke!Iversen: Hæ??? Hva ler du av nå da? Og jeg mistenker at du fniser...

09.05.2006 @ 14:51
URL: http://mihoe.weblogg.no
Postet av: Kent

Gris er du Iversen... ok jeg lo godt av det jeg å da...

09.05.2006 @ 15:05
URL: http://www.lordx.org
Postet av: Leni

Iversen og Kent: Grisegutter! Tanken falt meg ikke inn engang...Grrr.

09.05.2006 @ 15:16
URL: http://mihoe.weblogg.no
Postet av: annetten

Dugnad på oss også i dag, og vi har ikke engang flyttet inn i borettslaget ennå (oppussingshelvete). GURI så oppofrende og idealistisk jeg føler meg.

09.05.2006 @ 15:33
URL: http://annetten.grok.no
Postet av: Leni

Er ikke det forbudt nesten? Å delta på dugnad et sted en ikke bor ;)

09.05.2006 @ 15:58
URL: http://mihoe.weblogg.no
Postet av: annetten

Det kan du si, men vi har bråkt såpass mye mens vi pusset opp at vi syntes vi måtte tjene opp litt sosial kapital (glimrende uttrykk!). Det forhindrer allikevel ikke at jeg tror jeg kommer til å gå til sengs med engleglorie i kveld :)

09.05.2006 @ 16:49
URL: http://annetten.grok.no
Postet av: O!

*ler godt*, jeg digger den katten din. ;-.)

09.05.2006 @ 17:46
URL: http://www.chipit.no
Postet av: O!

Du får prøve å delta på dunaden med tankekraft ;-) ref. bloggen så klarte jeg snart å pusse opp huset med tankekraft. ;-)

09.05.2006 @ 22:02
URL: http://www.chipit.no
Postet av: O!

Nå feiler kommenteringen her igjen.. *urk* du får slette og ordne litt. ;-)

09.05.2006 @ 22:20
URL: http://www.chipit.no
Postet av: Guri

Oi! Folk deltek på dugnadane jo. Hm... Det gjorde ikkje me.... Me kasta ei gamal almpe og gjekk på møte. Trur for øvrig dei fleste andre gjorde det smae. Nesten alle her leiger og ikkje eig.

10.05.2006 @ 00:40
URL: http://raudstjerne.blogspot.com
Postet av: Leni

Anetten: Den gloriefølesen kjenner jeg godt igjen. Jeg har nå bare en dag igjen før marerittet er over.O!: Digger du at katten min ville spist meg hvis jeg døde? Og den tankekraft tingen burde jeg prøve, men det spørs om borettslagslederen går med på det. Og snill som jeg er har jeg slettet!Guri: En må liksom når en eier, og har tenkt å bli boende noen år til. Noe annet er litt usolidarisk påsett og vis. Jeg ville gjerne sluppet tre dager ihvertfall :)

10.05.2006 @ 00:53
URL: http://mihoe.weblogg.no
Postet av: Tiram

Jeg har inntrykk av at de fleste jeg kjenner som bor dugnadsutsatt til, sniker seg unna så langt de kan ... Med unntak av en kollega som gjør opp for et halvår med unnasluntring av trappevask når dugnaden kommer!Sjøl leier jeg, og den eneste "dugnaden" her i gården, begås av de på andre sida av trappa, som heilt på egen hånd ga seg til å rydde bakgården for dødt løv for en par-tre uker sida. Da fikk jeg nesten litt dårlig samvittighet. Men bare nesten.

10.05.2006 @ 00:59
URL: http://tiram.org/blogg/
Postet av: Sus Scrofa

Sikker på at ikke gutten med filla så sjekkepotensialet i å være eneste hane i vaskekurven? (Ikke spør hvorfor jeg menget meg med Den Kule Mage-militsen på dugnaden i går.)

10.05.2006 @ 07:55
Postet av: Erlend

Strengt tatt er det ingen ting som heter å «snike seg unna», ettersom dugnader ikke er obligatoriske (og det hjelper ikke om det står i vedtektene).Når det er sagt, kan jo moralsk press være mer effektivt enn all mulig jus. ;-)

10.05.2006 @ 07:56
URL: http://urbanus.blogspot.com
Postet av: delirium~

Det kommer an på hva slags skilpadde man har. Mange starter opp med å spise enten kjøtt eller fisk i tillegg til litt grøntfor og utvikler seg mot vegetarianere senere i livet. Skilpadden min liker ikke grønnsaker noe særlig desverre.

10.05.2006 @ 09:14
Postet av: Rambukk

Som medlem av et sameie, med barn i Steinerskole, Steinerbarnehage og seilforening, vet Rambukk ett og annet om dugnadsinnsats. Det kan bli i overkant noen ganger. Men, med fare for å bli stemplet som en sosialdemokratisk dugnadsnerd av en Gerhardsen-klone, må det innrømmes at det, noen (og bare noen) ganger, er helt greit å dra på seg dugnadsuniformen for å utøve godt gammeldags arbeid, sammen med hyggelige mennesker. Som ikke-håndtverker er dugnaden for øvrig den eneste arenaen for brifing med, og sammenligning av nyervervede skrudriller og kappsager.

10.05.2006 @ 11:55
URL: http://rambukk.blogspot.com
Postet av: Leni

Tiram: Etter å ha snyltet på hjemmehjelpa til den eldgamle damen på den andre siden i lengre tid kan det nok være et utsalg av min dårlige samvittighet også...Sus Scrofa: Nå var han der sammen med hun han er gift med så det tviler jeg sterkt på, så jeg tror rett og slett han er en moderne mann. Og du bor tydeligvis i et borettslag hvor folk befinner seg i reproduksjonsfasen?Erlend: Det er jo ingen som kan tvinge en, men jeg foretrekker å opparbeide med goodwill - sånn i tilfelle jeg ramler ned fra den gardintrappen og fordi jeg vet at familien min ikke hadde syntes noe om at katten spiste meg opp.Delirium: Der lærte jeg noe nytt i dag også :)Rambukk: Jeg håper inderlig barna dine ikke har brennende øsnker om å melde seg inn i korps også for da blir det ikke mye kvalitetsfritid på deg. Men jeg er litt enig i at det av og til kan føles godt, og har selvsagt full forståelse for at en arena hvor det er betimelig å skryte av nyervervelser på verktøysfronten er velkommen.

10.05.2006 @ 14:20
URL: http://mihoe.weblogg.no
Postet av: Lise

Jadda, i dag er det dugnad i gården. Men jeg har brudd i albuen og slipper. Muahhaaa!!Jeg hater dugnad, virkelig hater det. Dugnad er for villa-wannabeesene, ikke for oss asfaltmennesker. Datteren min har flyktet til Frognerparken for kvelden, ikke dum den jenta der gitt. Det jeg liker ved dugnad er den svære kontaineren som nå står parkert utenfor og som gir meg mulighet til å vrake masse unødig stæsj og kræsj. Så det blir plass til jentefesten:)

10.05.2006 @ 17:38
URL: http://www.fetisj.no
Postet av: Leni

Lise: Aldri så galt at det ikke er godt for noe sier jeg bare, og drømmeprinsen er jo slik en handy hunk som sikkert ordner opp. Og fullstendig enig i at dugnad er for villa-wannabes, sånne som lengter etter å ha en hage å pusle i. Og jentefest - juuhuuu!

10.05.2006 @ 21:58
URL: http://mihoe.weblogg.no
Postet av: delirium~

Og ikke får jeg vafler heller. Vi får pølser... Jeg og hun jeg er sikker på at er muslim under meg får stå og se på mens de andre får noe attåt.... *sukke* Hva i alle dager er galt med slageren vafler?

11.05.2006 @ 15:33
Postet av: Iskwew

Nå har jeg gjort innsatsen også :o) Det er jo litt hyggelig da, masse blide folk og du snakker faktisk med naboene. Men vi har alt for store plener.. Mye å rake!

15.05.2006 @ 20:46
URL: http://iskwew.weblogg.no
Postet av: O!

Nja, ikke så kjekt hvis katten din spiser deg opp. Men virker som en spennende katt, med egne meninger (kanskje som de fleste katter). Men hva annet kan du vente når den bor sammen med deg?? Man sier at hunder ofte er lik sine eiere, men kanskje det gjelder katter også (og nå refererer jeg ikke til at den vil spise deg eller du den ;-) men helheten i omtalen av comos i dine artikler ;-))?

16.05.2006 @ 10:04
URL: http://www.chipit.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1249324